Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Gastro delicije u Novalji: Paško janje je posebno, a hit su tripice i pletenice od janjeta...

Gastro delicije u Novalji: Paško janje je posebno, a hit su tripice i pletenice od janjeta...
16

Gastronomska ponuda 12 poznatih novaljskih restorana bit će prisutna cijelo proljeće jer su upravo tad specijaliteti od paške ovce najsvježiji i najkvalitetniji

VIDEO

Stavite li u rečenicu Mars, ovcu i Pag, dobit ćete formulu kojom ovaj otok, kao odvaljen od susjednog planeta, kreće u izdašne i posve posebne proljetne jelovnike od janjetine. MarsOvca tek je začeta manifestacija kojom se Novalja od kraja travnja do kraja svibnja namjerava izdići ponudom 12 restorana u hrvatskoj gastro raznolikosti, bilo starim i težačkim jelima od janjetine, tzv. novaljskim ubedima ili inovativnim delicijama poput bajadere od potrbušine i janjećeg Wellingtona, pa do modernih slastica od ovčje skute.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

meso 00:51

Dakako, u središtu svega je zaštićena i autohtona paška pramenka koja se hrani oskudnim paškim raslinjem - začinjenim posolicom i otpornim na opake velebitske bure. Stoga je i meso ove ovce marsovskih ili Mjesečevih pejzaža Paga, ovisno o tome kako tko doživljava otočki krajolik, poprilično drugačije i okusima bogatije od, recimo, njihovih rođakinja koje skakuću po jadranskom zaleđu.

- Idućih mjesec dana ponuda u restoranima i konobama Novalje i okolice u znaku je MarsOvce, što je 'hommage' našoj ovci i drevnim jelima novaljskih težaka. Tad je paška janjetina najukusnija, a naš turizam nije u punoj snazi što je izvrsno da ugostimo istinske gurmane nečim nesvakidašnjim. Ujedno je prilika da se naši ugostitelji pokažu kroz pripremu posebnih i od objekta do objekta potpuno različitih jela od janjetine - bilo tradicionalnih, reinterpretacija starinskih zalogaja, pa sve do autorskih specijaliteta - poručila je Marina Šćiran Rizner, direktorica Turističke zajednice Grada Novalje.

storyeditor/2024-04-29/PXL_270424_113669649.jpg

Prvo slijetanje MarsOvce na pijate počelo je u petak novaljskim ubedom. Po tradiciji posluženo je točno u podne na Škunca stanovima, na OPG-u Marketo između Novalje i Lunjskih maslinika, najstarijeg rezervata samoniklih maslina u Hrvatskoj. Goste se dočekalo tripicama iz kotla na živoj vatri i janjetinom sa žara koje je pripremila provjerena ekipa lokalnih meštara. Poslužene su koprtlice s praščevinon (janjeća crijeva s povrćem i slaninom), biži (grašak) s janjetinom i desert od skute iz kuhinje Michelinom ovjenčanoga gastro hotela Boškinac, koji na svom meniju odnedavno ima i janjeći Wellington, pašku inačicu čuvenog jela od goveđeg bifteka.

storyeditor/2024-04-29/PXL_260424_113642713.jpg

Navečer je, pak, MarsOvca stigla i na gradski Trg bazilike, gdje je 12 ugostitelja i sirara na štandovima pripremalo i iznijelo svoje delicije od janjetine koje će služiti idući mjesec dana i svojim gostima. Jela su se učas "pomlatila" od strane domaćih i gostiju, što nije ni čudno jer su daleko nadilazila konfekciju kakva se nudi turistima diljem obale.

Konoba Težak pripremala je vrhunsku fritaju od kovsice i picev (sušena plećka i izdanci češnjaka). Restoran Antonio pekao je utrobice na naglo s kapulon, a Timun izvrsnu trganu pašku janjetinu (Pulled lamb) s palentom koju su na malim temperaturama pripremali 12 sati. Red se čekao na štandu restorana Riva, gdje su se janjeći kotleti pekli, pa posluživali s mišancon livada zadarskog zaleđa. Restoran Lastura iznio je posjetiteljima palježinu sa zeljen - paško sirotinjsko jelo od paljenih janjećih nogica uz prilog lisnatog kelja i slanine.

Novaljska boutique mesnica Bikarija predstavila se nepatvorenim janjećim tripicama, a ekipa restorana Žal s prekrasne plaže Caska pekla je fenomenalnu janjeću jetricu s bižima. Barilo iz Jakišnice služio je, pak, krepku lešo janjetinu kuhanu u "tisno" s kupusom, mrkvom i krumpirom, a restoran Bazilika "dolce garbo" (iznutrice). Sanja Belac, šefica kuhinje obiteljskog restorana "Starac i more", za MarasOvcu osmislila je inovativnu slanu pašku bajaderu, odnosno janjeću potrbušinu oblikovanu poput slavne slastice te poslužene uz kremu graška i demiglas od janjećih kostiju.

- S obzirom na to da je Life on Mars brend koji je krenuo prije sedam godina te je Novalja po toj stazi i trail utrci postala prepoznatljiva, projekt MarsOvce predstavlja logičan nastavak ‘marsovske priče’, koja je sinonim za ovaj specifični krajobraz. Riječ je o zanimljivoj gastronomskoj ponudi koja će u 12 poznatih novaljskih restorana biti prisutna cijelo proljeće jer su upravo tad specijaliteti od paške ovce najsvježiji i najkvalitetniji - poručili su domaćini.

Janjeće tripice (Bikarija - chef Ivica Badurina)

Sastojci: 800 g janjećih tripica, 300 g luka, 100 g korijena celera, 120 g mrkve, 1/2 češnja češnjaka, 120 g pancete, žlica koncentrata rajčice, 200 g rajčice, 3 lovorova lista, janjeća mast (ili svinjska), sol, papar, 70 g paškog sira; palenta: 250 g domaće palente, litra vode, prstohvat soli, 50 g maslaca, žlica janjeće masti

storyeditor/2024-04-29/PXL_260424_113642703.jpg

Priprema: Janjeće tripice isperite pod mlazom hladne vode. Blanširajte ih u slanoj kipućoj vodi. Postupak ponovite dva puta. Na janjećoj masti popržite na kockice narezanu pancetu, dodajte sitno sjeckani luk i pirjajte dok ne omekša. Dodajte usitnjeno povrće (celer, mrkvu, češnjak) te sve zajedno pirjajte desetak minuta. Zatim dodajte koncentrat rajčice i sitno sjeckanu rajčicu bez kože i koštica te podlijte vodom. U umak stavite na rezance narezane tripice, lovor, sol i papar. Kuhajte na laganoj vatri dok tripice ne omekšaju. Paški sir naribajte i otapajte na pari dok ne dobijete kremu od sira. Za dekoraciju narežite pancetu na tanke kriške. Lim obložite masnim papirom, stavite na njega pancetu, pokrijte drugim listom masnog papira, a potom limom iste veličine. U pećnici prethodno zagrijanoj na 180 stupnjeva pecite osam minuta dok ne dobijete čips od pancete. Od ohlađene kreme od sira oblikujte kuglice i ukrasite pancetu. Palentu skuhajte tako da najprije u vodu stavite sol i maslac. U zakuhanu vodu postupno sipajte palentu te neprekidno miješajte do željene gustoće. Smanjite vatru, poklopite lonac i kuhajte još pola sata. Palentu izlijte u lim i ohladite. Narežite je na željene oblike i prepecite na janjećoj masti.

Koprtlica s praščevinom

Sastojci: janjeća crijeva, 3 srednja krumpira, 250 g slanine, pola glavice modrog kelja, 6 listova raštike

Novalja: Gastromanifestacija MarsOvca na kojoj ugostitelji pripremaju težačka jela od janjetine i moderne izvedenice

Priprema: Tanka janjeća crijevca (janjac od sedam do deset kilograma) očistite i isperite u nekoliko hladnih voda, a zatim prokuhajte nekoliko puta u toploj vodi dok se ne izgubi miris. Zatim crijeva kratko izblanširajte i dodatno isperite, pa ohladite i smotajte u pletenicu. U posudu za kuhanje položite tri srednja krumpira, pola glavice modrog kelja i listove raštike, a na to položite pletenicu od crijevca i praščevinu (dobre komade slanine, ne pancete, ili još bolje guanciale - slanine od svinjskih obraza), pa zalijte litrom hladne vode, posolite i popaprite. Sve kuhajte na laganoj vatri dva i pol sata dok sastojci ne omekšaju i stvori se umjereno gusti umak. Poslužite pletenice (koprtlice) narezane na odreske, uz nekoliko kriški slanine u umaku uz raštiku, kelj i kuhani krumpir. Pri posluživanju po želji dodajte malo ribanog paškog sira i nekoliko kapi maslinova ulja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1

VIDEO

Nakon jutarnje kave kofein uđe u krvotok u roku 10 minuta, evo što radi tijelu narednih 6 sati
ZJENICE SE ŠIRE, METABOLIZAM UBRZAVA...

Nakon jutarnje kave kofein uđe u krvotok u roku 10 minuta, evo što radi tijelu narednih 6 sati

U prvih deset minuta kofein ulazi u vaš krvotok i širi se po cijelom tijelu, uzrokujući porast krvnog tlaka i broja otkucaja srca. U periodu do 20 minuta se veže na adenozinske receptore, neutralizirajući umor

Ovo su najbolji očevi Zodijaka
KAKVA SU VAŠA ISKUSTVA?

Ovo su najbolji očevi Zodijaka

Iako svi horoskopski znakovi mogu briljirati kao očevi, neki bi se u toj ulozi trebali bolje snalaziti na temelju karakteristika koje su im zvijezde dodijelile prema datumu rođenja
10 navika koje vam stvaraju stres: Kukanje, kašnjenje, kava
OPUSTITE SE!

10 navika koje vam stvaraju stres: Kukanje, kašnjenje, kava

Stres kod ljudi ne potiču samo vanjski utjecaji, često sami sebe dovodimo u stresne situacije zbog loših navika kojih nismo ni svjesni. Provjerite koje to navike uzrokuju ljudima najviše stresa