Obavijesti

News

Komentari 2

Školarine za privatne gimnazije dosežu i do 4500€, no rezultati na maturi nisu tako sjajni

Školarine za privatne gimnazije dosežu i do 4500€, no rezultati na maturi nisu tako sjajni

Privatne gimnazije nude manje razrede, suvremene programe i orpremu, ali ne ostvaruju vrhunske rezultate na državnoj maturi. Roditelji često biraju privatne škole jer im djeca nemaju dovoljno dobar prosjek

VIDEO

Učenika koji ovo ljeto završavaju osmi razred gotovo je 500 više nego lani. S obzirom na demografske pokazatelje to je dobra vijest, a za nove srednjoškolce dobra je vijest i da se povećava broj mjesta u gimnazijskim programima, koje uvode i neke strukovne škole.

Sve više učenika upisuje privatne srednje škole. Kako nam kaže otac dvoje srednjoškolaca iz Zagreba, jedan od glavnih razloga za odabir privatne gimnazije bila je činjenica da je upisni prag puno manji nego u javnim gimnazijama. Opće je poznato da posljednjih četiri-pet godina gimnaziju u Zagrebu ne može upisati učenik koji nije bio odlikaš. Stoga se roditelji odlučuju za privatne gimnazije bez obzira na godišnje školarine od 3800 pa sve do 4500 eura.

'Gledaju im kroz prste'

- Od onoga što je bilo ponuđeno i s obzirom na prosjek kćeri iz osnovne škole te što je ona htjela, to je bio najbolji odabir - kaže nam naš sugovornik.

I drugo je dijete upisalo privatnu gimnaziju koja, kaže nam ovaj Zagrepčanin, ima puno strože kriterije i veće zahtjeve od učenika.

- Bodovni prag je nizak pa dolaze djeca s lošijim predznanjem. I sad ih sedam-osam ima jedinice. No s druge strane, u gimnaziji koju pohađa starija kći previše gledaju kroz prste lošijim učenicima - podijelio je s nama utiske ovaj otac.

Sve više upisanih

Privatne škole, uz manje razrede, nude kvalitetniju opremu, organizirane ručkove (koji se ipak dodatno plaćaju), individualni pristup učenicima i slično.

No jedan od kriterija koji učenicima i roditeljima na kraju ipak najviše znače, rezultati državne mature, ipak ne ide u prilog privatnim gimnazijama. Kad se pogledaju rezultati državnih matura iz 2023., privatna gimnazija s najboljim prosjekom od 3,9 nalazi se tek na 26. mjestu liste svih srednjih škola. Ravnatelji ističu kako im je prioritet učenicima omogućiti dobru atmosferu, a većina ih ionako upisuje fakultet. Da su privatne gimnazije sve češći odabir učenicima i njihovim roditeljima, pokazuje i porast upisanih. Prije dvije godine te je škole pohađalo 2885 učenika, a lani ih je bilo 3154. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Pogledajte kakvo nevrijeme stiže u Hrvatsku: Na snazi je meteoalarm za cijelu zemlju
BUDITE NA OPREZU

Pogledajte kakvo nevrijeme stiže u Hrvatsku: Na snazi je meteoalarm za cijelu zemlju

DHMZ je izdao meteoalarm za cijelu zemlju, a onaj koji označava opasno vrijeme na snazi je za zagrebačku i karlovačku regiju

FOTO Pogledajte luksuznu vilu novog ministra turizma. Zaradio 59.000 eura od iznajmljivanja
ODSJEDNI KOD MINISTRA

FOTO Pogledajte luksuznu vilu novog ministra turizma. Zaradio 59.000 eura od iznajmljivanja

Prema podacima iz imovinske kartice koju je zadnji put mijenjao u veljači ove godine, ministar godišnje od najma ove vile zaradi 59.000 eura. Vila je već bukirana za cijelu sezonu sve do početka listopada
Nova runda saharskog pijeska stiže nad Hrvatsku:  Nebo će se zamutiti, evo kad se očekuje...
VELIKA PROGNOZA ZA VIKEND

Nova runda saharskog pijeska stiže nad Hrvatsku: Nebo će se zamutiti, evo kad se očekuje...

Zbog saharskog pijeska u višim slojevima atmosfere nebo će biti mutno žućkaste boje. Do sredine idućeg tjedna promjenljivo, red kiše. red sunca...